Има ли Jolidrive заместимост на работния плот?

Може ли мениджърът за съхранение в облак наистина да замени вашия работен плот? Когато погледнах в мениджърите на облачно хранилище преди няколко седмици, ме заинтригува идеята за Jolidrive. Това е един от двата продукта от Jolicloud. Другото е JoliOS, опитът на разработчиците да предоставят безплатна облачна базирана операционна система, която работи онлайн и на компютри.

Понастоящем тази система захранва повече от 2 милиона компютъра по целия свят, според основателите. Той разполага с HTML5 интерфейс, 1500 безплатни приложения, винаги е актуален и също работи офлайн. Тъй като можете да вземете уеб версията за тест драйв – той работи във всички основни браузъри – точно това реших да направя. Ето моя акаунт за използване на Jolidrive за един ден.

Първи настройки с Jolidrive

Въпреки че разликата между различните итерации на Jolidrive остава объркваща, настройката беше всичко друго. Както знаете, вече добавих няколко от облачните услуги за съхранение, които използвам Box, Dropbox, Google и OneDrive, Flickr, YouTube, SoundCloud и Pocket към моя Jolidrive.

Този процес беше прост, състоящ се от щракване върху икона, въвеждане на идентификационни данни и изчакване на облачната операционна система да работи своята магия. Мислех, че услугите, които вече бяха в моята сметка, ще осигурят добра отправна точка за изпитанието. Но едно от първите неща, които открих, когато влязох обратно, беше, че не поддържаше актуалността на тези файлове, поне не в Google Drive.

Вместо това трябваше ръчно да синхронизирам тези файлове. Разбира се, отне само няколко секунди, но ако го използвах като операционна система, бих искал винаги да има най-новите файлове.

  Какво ни казва Hack Evernote за облака

Добавяне на нови услуги

Jolidrive работи с цял куп онлайн услуги, въпреки че трябва да изпратите съобщение в туитър или социални медии, за да отключите някои от тях. Един въпрос, който имах, беше относно сигурността. Предоставяте вашите идентификационни данни за вход в услугите си, но Jolidrive казва, че не съхранява нито една от тях. Чудя се, но засега добавените от мен акаунти остават сигурни.

Наистина ми хареса начина, по който управлява YouTube, като ми улесни намирането на това, което искам, отколкото в собствения уеб интерфейс на видео сайта. Това също направи моите запазени елементи от Pocket много лесни за навигация. С възможността да получа достъп и до моя акаунт на Slideshare и да преглеждам всичко в реално състояние, можех да видя как това може да стане полезен едно гише за откриване на медийно съдържание и търсене на моите онлайн неща.

Въпреки това открих, че въпреки че Jolidrive добре борави с медийни файлове, всеки път, когато исках достъп до текстов файл, ме отведе до сайта за съхранение в облак, където файлът се съхранява. Това изглеждаше контра интуитивно.

Вътре JoliOs

След като приключих с добавянето на услугите ми, дойде време да използвам уеб OS за правилното изпълнение. За целта трябваше да вляза в настройките на акаунта си и да активирам приложения.

Това ми даде достъп до таблет като интерфейс (дори до възможността да сменя тапет) с редица вградени приложения. Те включваха основните социални приложения, Уикипедия, някои други източници на изследвания, Office Online, заедно с играта Space Invaders и други. Колекцията от приложения изглеждаше малко еклектична, но беше лесно да се изтрият неподходящи такива, като задържите курсора на мишката върху иконата.

  MEGA срещу Google Drive срещу Dropbox срещу OneDrive срещу SugarSync и още

Добавяне на приложения

В долната дясна част на екрана имаше малка зелена икона със знак плюс, която ме заведе до центъра за приложения. Там можете да разглеждате повече от 1500 приложения, сортирани по категории.

Лесно успях да добавя любимия си източник на новини (BBC News) и да разгледам някои от наличните опции под заглавията на комуникация, образование, игри, медии, офис, издателство, социални медии, пътувания и начин на живот, разработчици, предприятия, графика, музика, производителност, съхранение в търсене и видео с няколко възможности за избор във всяка категория.

Jolidrive на работа

И така, как работеше ОС на практика? Имаше ли цялата функционалност вградена в ОС? Никога не съм го използвал в нетбук, но уеб версията се оказа малко разочароваща. Много от приложенията са ви отвели до самото онлайн или облачно приложение, когато щракнете върху връзката, което прави Jolidrive повече като начална страница.

Сега онлайн проучванията показват, че има някои приложения, които ще работят онлайн, след като влезете за първи път, а разработчиците потвърдиха, че има приложение за текстообработка, Write, което ще работи местно в системата JoliOs, но това не беше ясно в моя тест.

Присъдата

Като цяло, мисля, че Jolidrive / JoliOs биха могли да работят добре, за да дадат бавни нетбуци бърз достъп до облачни услуги. Освен това прави чудесно място за откриване на облачни приложения и създаване на начална страница за облачни услуги.

Това е повече в съответствие с това, което основателят и разработчикът Тарик Ким вижда като бъдещето на услугата: „С Jolidrive наистина искаме да изобретим пътя за достъп, управление и наслада на вашия дигитален живот.“ Засега толкова добре, въпреки че все още няма да сменя операционната система на моя компютър.

  Най-добрите добавки на Kodi за спорт
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me