Незабавно ли е торентът през 2023 г.?

Всеки, който знае пътя им в интернет, осъзнава, че да се заложи на филм или скъп пакет от софтуер без никаква цена, е само порой. Това представлява повече от морална дилема. Има и онлайн безопасност, която трябва да се разгледа и дали поройът ще привлече вниманието от властите.

На първо място, дейността на порой не е по своята същност незаконна. Технологията е просто начин за споделяне на съдържание онлайн. Където можете да се сблъскате е хостинг, изтегляне или разпространение на файлове, защитени с авторски права. Това включва най-популярните филми, музика и софтуер.

Ако направите това, сте откраднали нещо толкова сигурно, сякаш сте влезли в местния Walmart и мигнете по-късно, когато DVD-тата падат от джобовете ви със охранител в полусърдечно преследване.

Относно това дали е безопасно и вероятността да ви хванат, отговорите са „не напълно” и „има шанс”. Нека поговорим за мъченията малко преди да разберем колко е законно или незаконно. Ако в момента имате проблеми с достъпа до P2P сайтове, може да искате да разгледате нашата статия за това как да деблокирате торент сайтове.

Процесът на торент

Torrenting се различава от редовното изтегляне по един критичен начин. Вместо да дърпа цял файл от един сървър, торентингът – също наричан bittorrenting – използва подход за съвместно споделяне на файлове, в който специализиран софтуер грабва малки парчета от файла от десетки, може би стотици, компютри по целия свят и ги сглобява в пълна версия.

Липсата на централизирани сървъри затруднява намирането и изключването на всеки един хост компютър, участващ в престъпна дейност, но има и основателни причини за използване на P2P протокола. Едната е, че процесът може да бъде по-бърз от директното изтегляне, без претоварване на сървърите. Въпреки че е синоним на нарушения на авторските права, най-важното е, че просто използването на P2P мрежа не ви прави престъпник.

  Как да гледате Шерлок онлайн през 2023 г.: Това не е елементарно

Ще разкажем подробно как подписът на президента Бил Клинтън върху Закона за авторското право върху цифровото хилядолетие промени пейзажа на авторското право през 1998 г. Законодателството дава на притежателите на авторски права, често музикални лейбъли и филмови студия, правна стратегия, с която успешно да водят съдебни дела срещу торент оператори, потребители и понякога невинни наблюдатели.

Правни проблеми за торентърите

Независимо дали се занимавате с нелегална дейност или не, фактът, че толкова много съдебни дела са насочени към порой, може да ви накара да преосмислите мъдростта на използването на P2P мрежа. Притежателите на авторски права са безмилостни при преследването на действителни и възприемани нарушители с различна степен на успех.

Домакините

незаконни поредици

Понякога операциите с порой се опитват да намерят убежище зад идеята, че оплакванията за нарушаване на авторски права трябва да са насочени към потребителите. Операторите отдавна твърдят, че са нищо повече от невинни доставчици на съхранение в облак. Един от случаите включва Hotfile, популярен уебсайт за споделяне на файлове през 2011 г., срещу който група големи филмови студиа заведоха дело.

Към момента на завеждане на обвинението подсъдимият е получил повече от 10 милиона известия за сваляне за хоствано съдържание, но не е обръщал малко внимание. Залог беше твърде много пари. С хиляди потребители, получаващи най-малко три известия за премахване, беше трудно за услугата да твърди, че е прилагала строга политика за „повторен нарушител“.

В деня, преди да започне съдебният процес на съдебните заседатели, Hotfile урежда делото за 80 милиона долара. Megaupload и Grooveshark бяха още две ренегатни торентни услуги, насочени след DMCA.

  Как да гледате Super Bowl Online през 2023 г. от собствения си диван

Невинният зрител

Има и примери за хора, които се хващат в бързането на доставчика си на интернет услуги да прехвърлят информация за акаунта, свързана с IP адресите на предполагаеми пирати – с изключение на много от клиентите, когато са били нарушени авторските права.

Тъй като IP адресите се рециклират от заминаващи към пристигащи клиенти, изглежда, това е случай на просто нещастие, а не лошо поведение.

Жена от Минесота беше един такъв случай, когато преобладаващата стратегия за борба с пиратството включваше съдебни дела срещу лица вместо домакини на файлове. След като изтегли незаконно 1700 песни, грешката й в преценката за отхвърляне на оферта за уреждане на стойност 4500 долара беше последвана от съдебно решение срещу нея, което започна с глоба в размер на 1,5 милиона долара и в крайна сметка кацна на 220 000 долара.

Сръчният доджър

Нито едно образувание не се е радвало (пострадало) повече време в проблясващата светлина от The Pirate Bay. Основан през 2003 г., този шампион за споделяне на файлове е набрал милиони долари в присъди по подразбиране към днешна дата и затвора за основателите му поради нарушаване на авторски права, въпреки че изглежда няма намерение да плаща и уебсайтът продължава да работи.

Той обаче е преследван от сървърна ферма до сървърна ферма, докато колегата KickassTorrents е изключен напълно. Изглежда, че всичко това е да се насърчат алтернативните торент сайтове да изникнат, така че тази битка далеч не е приключила.

Бъдете в безопасност по време на торентинг

Антивирусна компютърна защита

Ако използвате торент със стандартна връзка, за другите е лесно да ви проследят чрез вашия IP адрес. В допълнение към потенциалните правни действия от страна на притежателите на авторски права, доставчиците на интернет услуги изпращат предупредителни писма до клиенти, които посещават сайтове за изтегляне и дори могат да ограничат скоростта на връзката като наказание.

  Как да гледате Грим Онлайн през 2023 г.: Лов на чудовища в Орегон

Ако смятате да се потопите и се чудите дали има безопасен начин да го направите, бихме ви посъветвали да преминете с либерална интерпретация на думата „безопасно“. Бихте могли да използвате виртуална частна мрежа, която все още е легална, макар за колко време се досещате някой (прочетете нашата най-добра статия за VPN за торент). Друг вариант е да използвате облачни торенти, което изглежда доста обещаващо.

Въпреки това, дори тогава VPN е интелигентна инвестиция. Доставчикът създава криптирана връзка за данни, която за всички практически цели прави вашето местоположение невидимо за всеки, който се опитва да прослушва. Номерът е да намерите доставчик на VPN, който не регистрира клиентска дейност и се намира извън участващите страни в петте очи: САЩ, Великобритания, Нова Зеландия, Австралия и Канада.

Заключителни мисли

С акта на посещение на уебсайт за порой, считан за подозрително поведение, продължете на свой собствен риск. Нарушенията на авторските права могат да доведат до сериозни глоби и лишаване от свобода, макар че като цяло заплахите са по-лоши от реалността. Това каза, че никога не знаете кога ще станете правило, а не изключение.

Ако искате да разгледате света на VPN-ите малко по-нататък, разгледайте нашата статия за най-добрите VPN опции. Имате ли мисли или опит с порой? Ще се радваме да ги чуем в коментарите по-долу. Благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me